KISA ÖZGEÇMİŞ
Burcu GÜNERİ ÇANGARLI, insanların potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri, kendileri ve çevreleri için olumlu etkiler yaratabilecekleri iş ortamlarının tasarımı ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Eğitim, araştırma, endüstri iş birlikleri ve idari rollere dair faaliyetlerini bu hedefi doğrultusunda şekillendirmektedir.
Araştırmaları örgütsel davranışın karanlık tarafı etrafında gelişmiştir; işyerinde zorbalık, güç ve politika, kültür ve etik temel çalışma konularıdır. Doktora çalışmaları sırasında Helsinki Hanken Üniversitesi'nde Prof. Dr. Denise Salin danışmanlığında işyerinde zorbalık ve örgütsel politika arasındaki ilişkiyi incelemek üzere TÜBİTAK bursu aldı. Araştırmasının bulguları, işyerinde zorbalık alanının teorik gelişimine katkıda bulundu; liderlerin ve yöneticilerin bu tür davranışları önleme ve adil ortamlar yaratma sorumluluğunun altını çizdi. Araştırmaları Employee Relations, Business Ethics, Asia-Pacific Journal of Human Resources, Journal of Management Development gibi alanın önde gelen bilimsel dergilerinde yayınlandı. Disiplinler arası araştırmalar da ilgi alanına girmektedir. Sağlık yönetimi alanında örgütsel özdeşleşme, etik, işe bağlılık ve liderlik konularında araştırmalar yaptı. Çalışmaları Nursing Ethics, Journal of Advanced Nursing ve Journal of Nursing Management gibi öncü hemşirelik dergilerinde yayımlandı. Son zamanlarda artan göç dalgasına paralel olarak bu karmaşık olguyu daha iyi anlamak için göç konusuna ilgi duymaya başladı. Çalışması Journal of Global Mobility'de yayınlandı ve İngiltere'de yaşayan Türk göçmen girişimciler üzerine bir araştırma yapmak üzere TÜBİTAK'tan burs aldı.
2020 yılında Türkiye liderliğini üstlendiği “Yenilikçi Girişimciliğin Gelişmesi için Araştırmaya Dayalı, Uygulamaya Dayalı Bir Ortam Oluşturmak ve Desteklemek” başlıklı projede kendisi de dahil olmak üzere bir grup araştırmacının araştırma ve eğitimlerde sanata dayalı yöntemlerin kullanımı üzerine eğitimler almasını sağladı. Bunun yanı sıra pek çok üniversite-sanayi iş birliği projesinde yer aldı; farklı kurumların stratejik planlarının ve endüstrilere yönelik raporların hazırlanmasına katkı sağladı. İnovasyon ekosistemini desteklemeyi amaçlayan “InoSuit” projelerinde 2023 yılından bu yana aktif mentorluk yapmaktadır.
Lisans, lisans üstü ve yönetici eğitimlerinde 20 yıla yakın yüz yüze ve online ders verme tecrübesine sahiptir. Derslerinde vaka çalışmaları, film temelli tartışmalar, sınıfta sanat ve drama çalışmaları, oyun gibi interaktif ve yenilikçi öğretim yöntemleri gerektiren farklı bakış açıları sağlamanın gücüne inanmaktadır.
Farklı komitelerdeki görevlerinin yanı sıra 2017-2019 yılları arasında İşletme Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 2019 yılından itibaren üstlendiği İEÜ İşletme Fakültesi Dekanlığını halen sürdürmektedir.