KISA ÖZGEÇMİŞ
Derya Nizam, Türkiye'deki tarımsal ve kırsal dönüşüm süreçlerine odaklanan sosyolojik çalışmalar yürütmektedir. Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, Sosyoloji ve Sosyal Politika alanında doktorasını Sidney Üniversitesi'nden almıştır. Son yirmi yıldır, Türkiye’deki kırsal değişim ve yerelleşme dinamiklerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. “Tarımın Neoliberal Dönüşümü”, “Küreselleşme Sürecinde Tarımsal Dönüşüm”, “Sürdürülebilir Tarım Uygulamalarının Adaptasyonu” ve “Çobanlık ve Sürdürülebilirlik İçin Eylem” gibi önemli araştırma projelerinde görev almış ve bu projeler TUBITAK, WWF ve British Academy gibi prestijli kuruluşlar tarafından desteklenmiştir.
Araştırmalarının yanı sıra, Dr. Nizam, coğrafi işaretler, kooperatifler ve topluluk inşası gibi alanlarda kalkınma ajanslarına danışmanlık yapmaktadır. Türkiye genelinde gerçekleştirdiği saha çalışmaları ve çiftçiler ile kırsal paydaşlarla yaptığı görüşmeler, araştırmalarının temel unsurlarını oluşturmaktadır. Alternatif kırsal kalkınma stratejileri ve klasik tarım sorunu tartışmaları kapsamında tarıma-istisnai metodolojilere özel bir ilgi duymaktadır. Araştırmaya ilgi duyduğu alanlar arasında Kırsal Sosyoloji, Tarım ve Gıda Politikalarının Politik Ekonomisi, Gıda Sosyolojisi, Coğrafi İşaretler, Yer Duygusu ve Yerelleşme, Ekofeminizm ve Kooperatifler ile Topluluk İnşası bulunmaktadır.
Rural Sociological Society (ABD), European Society for Rural Sociology ve Agrifood Studies Network (Avustralya-Yeni Zelanda) gibi uluslararası derneklere üyedir.
Çalışmaları, 2012 yılında Amerika Kırsal Sosyoloji Derneği tarafından verilen Ronald Wimberley En İyi Lisansüstü Öğrenci Makalesi Ödülü ve 2023 yılında Helsinki Üniversitesi Ruralia Enstitüsü tarafından sağlanan Misafir Araştırmacı Bursu ile ödüllendirilmiştir.
Dr. Nizam, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne Eylül 2016’da katılmadan önce Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Sidney Üniversitesi’nde akademik görevlerde bulunmuştur.